Promovare PMFI

06/04/2010

Zilele trecute vă vorbeam despre medicina de familie, despre organizarea medicilor în Patronate, despre ce ne dorim noi medicii de familie să oferim pacienților noștri.
Am să vorbesc însa astăzi despre partea nevăzută a cabinetului unui medic de familie.
 În activitatea noastră suntem solidari cu pacienții și ei trebuie să ne cunoască toată activitatea pentru a ne putea aprecia cât mai bine și a fi la rândul lor solidari cu noi.
Vă duceți la medicul dumneavoastră de familie, intrați în cabinet și ce vedeți??  pe medic în halat, asistentele care iși fac treaba , un cabinet mai mult sau mai puțin aranjat – primitor și dotat, dar ... v-ati uitat vreodată cu atenție la mormanele de fișe, de registre, de cărti, pliante, de afișe care vă informează???
Am să încerc să prezint astăzi, succint activități ale medicului care nu se văd atunci când dumneavoastră ca pacient intrați în cabinet.
Se știe că medicii învață continuu, nici nu s-ar putea altfel întrucât apar mereu noutăți în abordarea bolilor, medicamente noi. În practica medicală avem chiar obligativitatea unei perfecționări continue.
Pentru buna funcționare a cabinetului, medicul interacționează cu:

  • Casa de Asigurări de Sănătate;
  • Direcția de Sănătate Publică;
  • Finanțele publice;
  • Autoritățile publice locale;
  • unitățile de învățământ;
  • unitățile de asigurări;
  • organe de poliție;
  • inspectoratul teritorial de muncă;
  • unitățile bancare.

Să le luăm pe rând: cu Casa de Asigurări de Sănătate (CASA) avem un contract care este din pacate anual și schimbându-se continuu, se schimbă și conținutul și forma rapoartelor pe care le facem lunar în scris și în formă electronică. Practic efectuarea raportului reprezintă un volum de muncă materializat în circa 5 minute/pacient aproximativ 2200 minute/lună care înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât 6 zile de lucru .
Pe lângă relația contractuală, tot de la CASA cumpărăm și tot ce înseamnă tipizate: rețete, bilete de trimitere către ambulator, către spital, adeverințe, registre de evidență pacienți, registre  de boli cronice, registre de vaccinări, registrul de tratamente, registre de gravide, certificate  prenupțiale, fișe pacient diferite pe grupe de vârstă; toate astea ridică cheltuielile cabinetului medical la o sumă ce variază între 100- 200 lei/lună.
E de înțeles că toate aceste tipizate trebuie musai să le avem în cabinete, pentru a putea funcționa și pentru a oferi toate serviciile medicale pacienților noștri.
În relația cu Direcția de Sănătate Publică, derularea programelor pe care le avem cu asigurarea medicației antirahitism și antianemice la copii 0-1 ani, medicației antianemice la gravide, planing-ul familiar.
Tot la DSP raportăm săptămânal anumite boli, lunar –bolile cronice, vaccinările, raportăm trimestrial, semestrial și anual – morbiditatea din teritoriu – tot pe suport electronic și pe hârtie - centralizatoare care au circa 45 pagini.
Toate astea  presupun un volum de muncă care înseamnă raportarea lor pe hârtie și suport electronic și presupune pus cap la cap, macar  5 zile de munca/lună.
Aș putea să vorbesc foarte mult pe aceste subiecte, dar nu ne permite timpul, dar prezentând pe scurt munca medicului din spatele ușii cum s-ar zice, aș dori să sensibilizez opinia publică vizavi de ce avem noi de făcut, aș dori ca cei care ni se adresează nouă medicilor de familie să vadă în noi nu numai medicul de la care vrea ceva: o consultație, o rețetă, un bilet de trimitere, să vadă dincolo de medicul de familie OMUL care muncește, care este acolo să ofere consiliere și în multe alte probleme decăt cele medicale. Asta se întamplă și în urban, dar mai ales în rural, unde pacienții vin chiar și pentru un sfat uneori nemedical.
Alte relații are cabinetul medical cu Finanțele publice și banca, unde ne plătim impozitele noastre și ale angajaților nostri, de unde ridicăm salariile angajaților și este necesar un timp de circa 2 zile de muncă.
Acestea ar fi principalele instituții consumatoare de timp pentru medic, cu celelalte instituții colaborarea este ocazională.
De reținut că sediile acestor instituții se află în Iași, iar pentru cabinetele care functionează în alte localități decât reședința de județ, medicul se deplasează la aceste instituții cu un efort considerabil materializat în timp și bani.
O parte din aceste activități ar putea fi externalizate către terți specializați, astfel dând posibilitatea medicului să se concentreze numai asupra actului medical propriu-zis. Lipsa finanțării însă, face ca medicul să acopere toate aceste activități în timpul și cu banii săi.
Pentru buna funcționare a cabinetului medicul trebuie să se procupe permanent și să asimileze actele normative care au legatură cu activitatea medicală și pot spune că nu sunt puține, în această tranziție continuă.
Medicul trebuie să fie bun manager pentru că activitatea cabinetului presupune și stabilirea unor priorități în efectuarea unor cheltuieli salariale, curente de întreținere, de gospodărire și de investiții; toate astea făcându-se dificil datorită subfinanțării cronice a medicinii de familie.
Despre boala mainilor murdare
Medicii români sunt în alertă după ce Organizația Mondială a Sănătații a atenționat întreaga Europă să fie în gardă, atunci când la Moscova a fost înregistrat în luna aprilie un caz de poliomielită sălbatică la un copil.
Poliemielita, o boala virală acută care distruge neuronii motori din măduva spinării și provoacă paralizia musculară, afectează în special copiii. Boala se manifestă printr-o stare infecțioasă de tip gripal cu dureri de cap, febră și dureri musculare. Virusul se transmite prin consumul de alimente și apă contaminate, dar și prin intermediul mâinilor murdare. Această afecțiune, foarte frecventă în trecut, a devenit foarte rară datorita vacinării. În Europa virusul a fost eradicat în 2002.
În prezent după cum stiți există un deficit de vaccin la nivelul cabinetelor medicale și e mai bine să păstrăm igiena și starea de sănătate, pentru a nu fi expuși la riscul bolilor.
Deasemeni știți că hepatita este o boală contagioasă care apare în colectivități tot datorită igienii precare. Hepatita A este o infecție a ficatului cauzată de un virus care se transmite pe cale digestivă și care se înmulțește mai ales în acele colectivități unde există risc de nerespectarea igienii. Boala apare din cauza unei igiene precare (mâini murdare, unghii netăiate), dar se poate lua și prin contact sexual sau folosirea în comun a unor obiecte care aparțin unei persoane infectate. Primele simptome sunt: îngălbenirea pielii și a ochilor, oboseala, jena sub coastele din partea dreapta, somnolența, stare de vomă, dureri de stomac, scaune decolorate, urină închisă la culoare și dureri articulare, mai ales în timpul dimineții. La primele semne ale bolii, vă așteptăm la medicul de familie care știe ce atitudine trebuie sa aibă, să izoleze bolnavul, să recomande alimentația și medicația necesară.
Deci menținerea unei bune igiene, mai ales acum pe timpul cald al verii, spălarea fructelor, a legumelor, poate chiar mai mult decât altădată – ne mențin starea de sănătate de care toți avem așa mare nevoie.
Dr. Ibănescu Magdalena, medic primar medicină de familie.

Administrator e-mail: administrator[at]pmfiasi.ro
Website e-mail: patronat[at]pmfiasi.ro