TVR Iasi

11/01/2010

Vaccinarea ( sau imunizarea activă) este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal și a complicațiilor asociate gripei.  
Pentru tratarea gripei și a complicațiilor sale, în fiecare an, în lume se cheltuiesc aproximativ 14,6 miliarde USD.
Vaccinul este un preparat care are în compoziție antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate sau doar fragmente ale acestuia) care odată introduse în organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul împotriva infecției.
Vaccinarea imita infecția virală (fără a îmbolnăvi) pentru a provoca sistemul imunitar în lupta cu infecția atunci când virusul gripal invadează tractul respirator. Vaccinul aduce tractul respirator din stadiul naiv în stare imună, protejând organismul ca și când ar fi experimentat boala.
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în sezonul rece este gripa, o infecție virală aparent banală dar care poate fi însoțită de numeroase complicații.
Prin vaccinare, în organism se introduc antigene virale care nu pot produce îmbolnăvirea, dar stimulează producerea de anticorpi. Vaccinarea antigripală este o vaccinare neinclusă în programul național de imunizări.
 De aceea este prudent să se efectueze profilaxia prin vaccinare, la persoanele cu risc crescut:

 • vârstnici (peste 65 de ani);
 • copii (peste 6 luni);
 • bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice);
 • gravide cu risc crescut de a contacta infecția și dacă sunt în trimestrul II și III (nu în primul trimestru de sarcină);
 • personalul medical sau care lucrează în colectivități de copii sau instituții de îngrijire (creșe, grădinițe, școli, aziluri de bătrâni, spitale, policlinici etc);
 • toti cei care doresc să se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece producțiă de anticorpi durează câteva săptămâni, vaccinarea asigurând o protecție antigripală timp de minim 6 luni, ceea ce acoperă sezonul rece octombrie-martie. Dar dacă vaccinarea nu s-a făcut toamna, se poate face și la începutul unei epidemii de gripă.
Vaccinarea la CMI – începe de pe 1 noiembrie 2010 și va dura până în februarie 2011.
Vaccinul achiziționat de MS este suficient pentru populația cu risc – cca 1,3 milioane doze.
Se administrează intramuscular sau subcutanat – din seringa preumplută.
Locul injectării: în fața anterolaterală a coapsei (la copiii sub 2 ani) sau regiunea deltoidiana (la copiii peste 2 ani).
Nou – a apărut vaccinarea intradermică – care are mari avantaje în administrare .
Reacțiile adverse posibile după vaccinare sunt minore:

 • reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit;
 • mai rar reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.

Există un număr redus de contraindicații la vaccinarea antigripală. Vaccinurile antigripale sunt contraindicate în cazul:

 • unor reacții alergice serioase la administrarea anterioară de vaccinuri;
 • de alergie la una dintre componentele vaccinului (de exemplu ovalbumina);
 • de boală acută, cu febră.

Anul acesta vaccinul antigripal oferă protecție și împotriva virusului H1N1.
Ca rezultat al variației antigenice a virusului gripal, durata imunității produse, atât prin îmbolnăvire, cât și prin vaccinare, este de aproximativ 1 an.
Există mai multe preparate comerciale de vaccin antigripal:

 • INFLUVAC - este un vaccin gripal trivalent, inactivat, bazat pe antigenele de suprafață izolate din tulpinile A și B de virus gripal, ce se administrează intramuscular/subcutanat, indicat atât pentru adulți cât și pentru copii peste 6 luni;
 • FLUARIX - vaccin antigripal purificat inactivat, ce se administrează intramuscular /subcutanat, indicat atât pentru adulți cât și pentru copii peste 6 luni;
 • VAXIGRIP - vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru adulți și copii peste 6 luni, cu administrare intramusculara sau subcutanat profund;
 • VAXIGRIP Pediatric - vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru copii între 6-36 de luni;
 • VACCIN GRIPAL TRIVALENT PURIFICAT INACTIVAT – produs de Institutul Cantacuzino și având în compoziție tulpini de virus gripal aparținând tipului A și o tulpină tip B, cu o structură antigenică asemănătoare tulpinilor ce se apreciază că vor circula perioada pentru care urmează să se facă imunizarea; este condiționat în fiole cu administrare intramusculară, indicat la adulți și copii peste 6 luni. La pacienți cu imunodeficiente și copii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomandă vaccinarea de două ori la interval de 4 săptămâni.

Vaccinarea antigripală nu asigură protecția împotriva altor infecții respiratorii: la persoanele cu risc crescut de infecții respiratorii se pot administra și alte tipuri de vaccinuri sau imunomodulatoare.

 • PNEUMO 23 - este un vaccin polizaharidic pneumococic, indicat pentru prevenirea infecțiilor pneumococice, în special pneumonii, fiind indicat începând de la vârsta de 2 ani, în special la subiecții în vârstă instituționalizați, subiecți cu imunocompetență diminuată sau susceptibili de a fi frecvent spitalizati (diabet, bronșită cronică, insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă), subiecți imunocompromiși (splenectomizați, subiecți cu drepanocitoză, sindrom nefrotic), subiecți purtători de breșe meningeala pentru LCR (lichid cefalorahidian); se administrează intramuscular sau subcutanat;
 • BRONCHO-VAXOM - este un imunomodulator ce se  prezintă sub formă de capsule pentru copii și adulți; este indicat pentru prevenirea recurențelor și ca tratament adjuvant în infecții recurente în sfera ORL și ale căilor respiratorii superioare.
 • LANTIGEN B – este un vaccin bacterian cu administrare orală (tablete), compus dintr-o suspensie de antigene bacteriene indicat pentru prevenirea infecțiilor respiratorii recurente ale arborelui respirator superior și din sfera ORL, deficite imunologice: copii, bătrâni, boli imunosupresoare.
 • LUIVAC – este un imunomodulator cu administrare orală, sub forma de tablete, ce conține un lizat bacterian din 7 bacterii diferite considerate în general a fi responsabile pentru apariția infecțiilor respiratorii recurente.

Atenție!
Vaccinurile se păstrează la frigider (între 2-8 grade Celsius, nu la congelator), ferite de lumină și nu se utilizează după data de expirare înscrisă pe ambalaj!
Citiți cu atenție prospectul și solicitați sfatul medicului de familie înainte de administrarea vaccinurilor ca și a oricărui alt medicament!

Toate vaccinurile antigripale trebuie să aibă compoziția recomandată de OMS.
În compoziția vaccinului se introduc 3 categorii de antigeni virali: 2 de tipul A și 1 de tip B.
Pentru asigurarea acurateței prognozelor și implicit a eficienței vaccinurilor, este necesară cooperarea dintre centrele de supraveghere și firmele producătoare de vaccinuri.
Iată un exemplu de calendar pentru producerea de vaccinuri:

 • Februarie: experții determină tulpinile virale în circulație și OMS face recomandările pentru compoziția vaccinurilor în sezonul următor;
 • Martie: cultivarea virusurilor; materialul viral cultivat este trimis tuturor producătorilor de vaccinuri;
 • Aprilie: producerea vaccinului monovalent;
 • Mai-Iulie: pregătirea și testarea vaccinului; sunt elaborate specificațiile tehnice; se realizează testările clinice;
 • August: ambalarea;
 • Septembrie: distribuția
 • Octombrie-Decembrie: efectuarea vaccinării antigripale.

Vaccinarea antigripală anuală a grupelor de populație cu risc de forme severe scade semnificativ morbiditatea și mortalitatea prin boală.
Profilaxia cu preparate medicamentoase

Pentru profilaxia gripei există o gamă largă de medicamente. Trebuie remarcat că acestea sunt eficiente numai în profilaxia gripei A (nu și B). Trebuie adăugat că multe dintre aceste medicamente au un număr mare de contraindicații și reacții adverse.
Aceste medicamente trebuie administrate la 24-48 ore de la apariția simptomelor.
Virusurile pot dezvolta cu ușurință rezistența la aceste medicamente.
Dr. Ibănescu Magdalena, medic primar medicină de familie.

Administrator e-mail: administrator[at]pmfiasi.ro
Website e-mail: patronat[at]pmfiasi.ro